Home
Homokkert Nonprofit Közhasznú Kft. portálja
Befejezéshez közeledik a képzési-foglalkoztatási program PDF Nyomtat Email
Hírek - Publikációk
2009 december 17. (csütörtök) 10:32

Projekt azonosítója: TÁMOP-1.4.1-07/1-2008-0002

Elnyert támogatás összege: 50 715 050,- Ft

 

Lassan véget ér a 2008. október 1.-vel elindult, a Homokháti Kistérségben megvalósuló képzési-foglalkoztatási program, amely az Európai Unió Szociális Alapjának társfinanszírozásában valósult meg. A Társadalmi Megújulás Operatív Program Irányító Hatósága 2008. októberében a TÁMOP-1.4.1-07/1-2008-0002 számú, „Integrált képzési, foglalkoztatási projekt a Homokháton” c. projektjének megvalósítására 50.715.050 forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg.

A projekt keretein belül a Homokkert Kistérségi Integrációs Nonprofit Kft. 15 fő részére Csomagológép-kezelő, másik 15 fő részére Fürdőüzemi gépkezelő OKJ-s képzést indított 2008. december 1-n.

A képzésben részt vevők közül 18 fő foglalkoztatásba ágyazott képzésben vett részt, amely a munkafolyamatok hatékonyabb megismerése, a gyakorlati készségek elsajátítása szempontjából igen hasznosnak bizonyult. Az ő számukra lehetőség van piaci alapon történő foglalkoztatásban való részvételre, hiszen hat hónapig a pályázat támogatása nélkül, piaci körülmények között dolgozhatnak.

A képzés 2009. november végén elméleti és gyakorlati vizsgával zárult mindkét csoport számára.

A programban részt vett személyek valamilyen szempontból hátrányos helyzetűek, valamint alacsony végzettséggel, illetve nem piacképes szakmával rendelkeznek. A program célja, hogy ezek az emberek tartósan munkát találjanak a piacon, hiszen a jelenlegi recesszióban ez segítség, valamint piacképes végzettség nélkül nagyon nehezen sikerül.

A program során nemcsak a rész-szakképesítést szerezték meg a célcsoport tagok, hanem egyéb segítséget is kaptak a munkába álláshoz. Részt vettek tréning jellegű foglalkozásokon, melyek a motiváció fenntartására, személyiségfejlesztésre, a kulcsképességek fejlesztésére irányult. A képzést megelőzte továbbá egy felzárkóztató modul, annak érdekében, hogy a képzés során felmerült szakkifejezésekkel, fogalmakkal, fizikai alapismeretekkel megismerkedjenek a képzésben részt vevő személyek.

A piaci alapon történő foglalkoztatás során a pályázat megvalósítását végző szakmai csapat figyelemmel kíséri a foglalkoztatást, és szükség esetén további segítséget nyújt a célcsoporttagok számára.

 

Tóthné Szabó Krisztina
szakmai vezető

Homokkert Nonprofit Kft.

 
Folyik a Homokkert Kht. képzési-foglalkoztatási programja PDF Nyomtat Email
Hírek - Publikációk
2009 március 19. (csütörtök) 14:46

Projekt azonosítója: TÁMOP-1.4.1-07/1-2008-0002

Elnyert támogatás összege: 50 715 050,- Ft

 

A Homokkert Kistérségi Integrációs Kht. 2008. októberben kezdte el az Európai Unió Európai Szociális Alapjából származó forrás segítségével képzési-foglalkoztatási programját a Homokháti Kistérségben. A Társadalmi Megújulás Operatív Program Irányító Hatósága 2008. októberében a TÁMOP-1.4.1-07/1-2008-0002 számú, „Integrált képzési, foglalkoztatási projekt a Homokháton” c. projektjének megvalósítására 50.715.050 forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg.

A program keretén belül 2008. decembertől 15-15 főnek lehetősége van Fürdőüzemi gépkezelő, valamint Csomagológép kezelő OKJ-s képzésben részt venni. A képzések egy évig tartanak, és vizsgával zárulnak. A képzés sikeres elvégzését a programba beépített előkészítő képzés, valamint a Kht. által nyújtott szolgáltatások segítik, a programban dolgozó szakemberek személyes kapcsolatot tartanak a résztvevőkkel, problémáik megoldásában minden segítséget megadnak.

A Homokkert Kht. forrást talált 18 fő foglalkoztatási költségeire is, így a képzésben részt vevők nagy része munkát is végezhet ez idő alatt. A Homokkert Kht. az általa megírt és megnyert pályázati forrásból finanszírozni tudja partnereinek, a Mórakert Szövetkezet 13, valamint az Erzsébet Gyógyfürdő 5 dolgozójának, összesen 18 főnek a bérét és járulékait. Mindazoknak, akiknek a program keretén belül nem tudunk munkát biztosítani, a képzés ideje alatt 30 000,- Ft összegű képzési támogatást juttatunk, így segítve őket a képzés elvégzésében.

A program tehát biztosítja a jelenlegi gazdasági recesszió közepette és ellenére Mórahalom két jelentős munkaadójának azt, hogy dolgozóikat megtartsák, hogy minél kevesebb elbocsátásra legyen szükség, így a Homokháti Kistérségben élő emberek élethelyzete a lehetőségekhez képest javuljon.

A program menetéről és sikeres befejezéséről a továbbiakban is hírt adunk a Homokháti Kistérség lakosainak.

Zeman Ferenc

 

 
Új képzési-foglalkoztatási program a Homokháton PDF Nyomtat Email
Hírek - Publikációk
2008 december 15. (hétfő) 08:54

Projekt azonosítója: TÁMOP-1.4.1-07/1-2008-0002

Elnyert támogatás összege: 50 715 050,- Ft

 

A 2008-as és a 2009-es évben ismét lehetőség lesz a Homokháti Kistérség hátrányos helyzetű lakosainak arra, hogy használható, piacképes szakmához, illetve munkához jussanak.

A Homokkert Kistérségi Integrációs Kht. részére a Társadalmi Megújulás Operatív Program Irányító Hatósága 2008. októberében a TÁMOP-1.4.1-07/1-2008-0002 számú, „Integrált képzési, foglalkoztatási projekt a Homokháton” c. projektjének megvalósítására 50.715.050 forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg.

A nyertes pályázat keretein belül lehetőség van 30, hátrányos helyzetű, a Homokháti Kistérségben élő személy képzésére, valamint legalább 18 fő foglalkoztatására.

A Homokháti Kistérség foglalkoztatási helyzete az országos átlagnál rosszabb, a térségben a munkanélküliségi ráta az országosnál mintegy 25%-kal nagyobb, a tartós munkanélküliek, azaz az egy éve regisztráltak aránya szinte minden településen a 30-50%-os arányt is eléri. A térségben élők szociális helyzete nem csak a munkanélküliség miatt romlott az utóbbi években, de a szociális segélyezettek száma is egyre nő, ami azt jelenti, hogy sok család kerül egyre kilátástalanabb helyzetbe.

A térségben ugyanakkor a kis és középvállalkozások száma a megye többi térségéhez képest igen kevés, így a munkaerő-felvevő képességük is csekély. Az utóbbi időig a legnagyobb munkáltatók minden településen az önkormányzatok, illetve azok intézményei voltak. A közelmúltban a javuló megközelíthetőségnek, valamint a térségi fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a Mórahalmi Ipari Parkba betelepülő vállalkozások száma, jelenleg három vállalkozás kíván hosszabb távon Mórahalomra települni.

Közülük az egyik, a Fléma Snacks családi vállalkozás már elkezdte működését, szándékai szerint minden évben folyamatosan növelni kívánja a termelést. A Homokkert nyertes pályázata a munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának egymásra találását kívánja elősegíteni. A vállalkozásnak képzett munkaerőre, a hátrányos helyzetű embereknek tartós, biztos munkahelyre van szüksége. A pályázat keretein belül lehetőség van piacképes ismeretek, OKJ-s bizonyítvány megszerzésére, angol alapszintű nyelvismeret elsajátítására. A leendő munkavállalók számára továbbá olyan szolgáltatásokat biztosítanak, amely segíti őket a programban való bent maradásban, mentális és szociális tanácsadást vehetnek igénybe, valamint felkészítik őket a leendő munkába állásra.

Bízunk a program sikerében, valamint abban, hogy minél többen élnek a lehetőséggel, és minél többen kerülnek ki a programból sikeres munkavállalóként.

 

Zeman Ferenc

 

 
Átadtuk a Szenvedélybeteg Központot PDF Nyomtat Email
Szenvedélybeteg ellátás - Riportok
2008 augusztus 01. (péntek) 09:39

Május 16- án adták át hivatalosan is Mórahalmon a Bercsényi utcában működő új intézményt,  a Szenvedélybetegek Nappali Ellátó Intézményét. Az intézmény működéséről kérdezem az intézmény vezetőjét  Tóth Szabolcsnét.

Mivel foglalkozik konkrétan ez az új létesítmény?

A Szenvedélybetegek Nappali Ellátó Intézménye nevének megfelelően nappali szolgáltatást nyújt minden függőségben szenvedőnek. Ezen belül mi magunk az alkoholizmusban szenvedő  betegekkel foglalkozunk. Más függőségben szenvedőket, pl. drogosokat a megfelelő helyre tudjuk irányítani.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

2 / 2 oldal