Átgondolt tájolás PDF Nyomtat Email
Megújuló energia - Fenntartható életmód - Építészet
2009 május 12. (kedd) 06:22

Egyre nagyobb az igény a megújuló energiaforrások használata családi házak építésénél, de sokan nem veszik figyelembe, hogy egy rossz tervvel nagyon sok pénzt lehet elveszíteni. A gazdasági válság ellenére egyre nő az érdeklődés a megújuló energiaforrásokon alapuló rendszerek iránt. A szakemberek az energiabarát technológiák két fő pozitívumát emelték ki: egyrészt a rendszerek a kiépítéssel járó többletköltségek ellenére egy idő után hasznot hoznak, másrészt a megújuló energiaforrások otthoni felhasználásával minimálisra csökkenthető a háztartások külső energiafüggősége. A környezettudatos építkezés kicsit kerül többe mint a hagyományos. A megújuló energiaforrásokkal legjobban felszerelt úgynevezett passzívházak felépítésének többletköltsége meghaladja a 10 százalékot. A szakértők szerint a megoldást nem is a passzív házban kell keresni. A passzív ház tulajdonképpen egy kísérleti ház

Egy gyakorlatban is létező példa:

A példában szereplő épület egy egymást kiegészítő, és szükség esetén helyettesítő, megújuló energiaforrásokat és más környezetbarát megoldásokat használó összetett rendszerrel szerelt családi ház. A tetőre szerelt napkollektor a vízmelegítésen túl a fűtésre is rá tud segíteni, a gázfűtés a nappaliban működő kandallóban elégetett tűzifával kiváltható. Az építtető azt tűzte ki célul, hogy a közművek időleges kimaradása esetén is lakható maradjon a ház. Az épület tájolása alapvető kérdés A fűtést kevésbé igénylő helyiségek - lépcsőház, spájz, gardrób - az északi oldalon helyezkednek el, a déli oldalon megfelelő méretű ablakok engedik be a természetes fényt és a napsugarak melegét. A házon nincsenek redőnyök. A jól elhelyezett ablak, a tető túlnyúlása miatt nyáron nincs szükség légkondícionálóra.A tetőről az esővizet nagyméretű kádakba gyűjtik, ezzel locsolják a kertet és öblítik a vécéket, de minden olyan helyen ezt a vizet használják. Ahol nincs szükség a tisztított csapvízre.

Akár visszájára is fordulhatnak

Az energiatakarékos és megújuló energiaforrásokra épülő technológiák gyártói ajánlataikban többnyire 4-5 év megtérülési időt ígérnek, el kell fogadni hogy a forgalmazók előszeretettel dobálóznak olyan adatokkal, amelyek az adott rendszerek maximális teljesítményeire vonatkoznak, miközben a megtérülést egy sor helyi és környezeti tényező is befolyásolja. Ilyenek az aktuális energiaárak, a ház tájolása, energetikai tulajdonságai és a lakók szokásai. Sőt, ha a nem megfelelő eszköz van a nem megfelelő helyre beépítve, akkor akár pénzt is veszíthet.Egy rosszul tervezett rendszer üzemeltetése veszteséges is lehet, ha nem illeszkedik a lakók igényeihez

Azzal nem spórolunk többet, ha az egész tetőt napkollektorokkal borítjuk be, és a ház mögé sem kell okvetlenül mini szélmalmot építtetni: a megoldás a hagyományos és a megújuló energiaforrások helyes kombinálása.

A passzívház fogalma: A passzívház majdnem egy energiamentes ház, melyet passzív napenergia fűt. Gyakorlatilag magától gondoskodik a kellemes hőmérsékletről, még a napban szegény télben is. A tartalékfűtés ritkán kapcsol be, s akkor is csak annyi energiát fogyaszt, mint egy kávéfőző. A passzívház ezzel csak kis mennyiségű környezetszennyező CO2-t bocsát ki és lakója számára fűtőköltséget takarít meg. Amennyiben építkezés előtt áll, kérem gondolja végig lehetőségeit és számoljon! Vizsgálja meg az Önnek kínált építési rendszereket! A mai energiaárak mellett megéri, sőt szükséges hosszabb távon tervezni! Fontos már úgy kezdeni a beruházást, hogy a mindenkori fűtési költségnek akár a 80-90 %-át megtakarítsa!

Világszerte nagy ütemben növekednek az energiaárak. Ha szeretnénk jelentős megtakarítást elérni, nyilvánvaló, hogy az energia fogyasztókkal, ezen belül a fűtés problémájával, illetve az épületszerkezetek megfelelő hőszigetelésének megoldásával kell kezdeni. Az épület alá a földbe 4 méter mélyen elhelyezett szellőztető rendszer biztosítja az épületben télen a fűtést, nyáron pedig a kellemes, hűs klímát. A hatékony megújuló energiák hasznosításával akár 90-100 % - al is csökkenthetjük a gáz- és áramfogyasztásunkat. Amennyiben a passzívházra többlet energiát biztosító és megújuló energiákat hasznosító berendezéseket szerelünk ( hőszivattyú, napelemek, szélturbina ), így egy plusz energiás passzívházat hozhatunk létre. Az energiabarát passzívház építőrendszer alkalmazásával elősegíthetjük a környezetbarát épületek és technológiák elterjedését.