Home
Befejezéshez közeledik a képzési-foglalkoztatási program PDF Nyomtat Email
Hírek - Publikációk
2009 december 17. (csütörtök) 10:32

Projekt azonosítója: TÁMOP-1.4.1-07/1-2008-0002

Elnyert támogatás összege: 50 715 050,- Ft

 

Lassan véget ér a 2008. október 1.-vel elindult, a Homokháti Kistérségben megvalósuló képzési-foglalkoztatási program, amely az Európai Unió Szociális Alapjának társfinanszírozásában valósult meg. A Társadalmi Megújulás Operatív Program Irányító Hatósága 2008. októberében a TÁMOP-1.4.1-07/1-2008-0002 számú, „Integrált képzési, foglalkoztatási projekt a Homokháton” c. projektjének megvalósítására 50.715.050 forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg.

A projekt keretein belül a Homokkert Kistérségi Integrációs Nonprofit Kft. 15 fő részére Csomagológép-kezelő, másik 15 fő részére Fürdőüzemi gépkezelő OKJ-s képzést indított 2008. december 1-n.

A képzésben részt vevők közül 18 fő foglalkoztatásba ágyazott képzésben vett részt, amely a munkafolyamatok hatékonyabb megismerése, a gyakorlati készségek elsajátítása szempontjából igen hasznosnak bizonyult. Az ő számukra lehetőség van piaci alapon történő foglalkoztatásban való részvételre, hiszen hat hónapig a pályázat támogatása nélkül, piaci körülmények között dolgozhatnak.

A képzés 2009. november végén elméleti és gyakorlati vizsgával zárult mindkét csoport számára.

A programban részt vett személyek valamilyen szempontból hátrányos helyzetűek, valamint alacsony végzettséggel, illetve nem piacképes szakmával rendelkeznek. A program célja, hogy ezek az emberek tartósan munkát találjanak a piacon, hiszen a jelenlegi recesszióban ez segítség, valamint piacképes végzettség nélkül nagyon nehezen sikerül.

A program során nemcsak a rész-szakképesítést szerezték meg a célcsoport tagok, hanem egyéb segítséget is kaptak a munkába álláshoz. Részt vettek tréning jellegű foglalkozásokon, melyek a motiváció fenntartására, személyiségfejlesztésre, a kulcsképességek fejlesztésére irányult. A képzést megelőzte továbbá egy felzárkóztató modul, annak érdekében, hogy a képzés során felmerült szakkifejezésekkel, fogalmakkal, fizikai alapismeretekkel megismerkedjenek a képzésben részt vevő személyek.

A piaci alapon történő foglalkoztatás során a pályázat megvalósítását végző szakmai csapat figyelemmel kíséri a foglalkoztatást, és szükség esetén további segítséget nyújt a célcsoporttagok számára.

 

Tóthné Szabó Krisztina
szakmai vezető

Homokkert Nonprofit Kft.