Home
MEGHÍVÓ - EIP-AGRI Projekt konferencia és szántóföldi bemutató PDF Nyomtat Email
Hírek - Publikációk
2019 október 21. (hétfő) 10:38

MEGHÍVÓ

EIP-AGRI Projekt konferencia és szántóföldi bemutató

 

Projekt címe: Innovatív talajművelési rendszer biológiai talajtáplálék háló
létrehozásával a talaj termőképességének fenntartásához és javításához

 

2019.10.25. JÁSZBERÉNY

Aranysas Rendezvényház - 5100 Jászberény, Jákóhalmi út 11.

 

 

Az Európai Innovációs Partnerség (EIP-AGRI) célja, hogy az agrárgazdaság és erdőgazdálkodási ágazatok termelékenyebbé és fenntarthatóbbá váljanak, és kedvezőbben alkalmazkodjanak olyan aktuális kihívásokhoz, mint az élesebb verseny, a változékony piaci árak, a klímaváltozás és a szigorúbb környezetvédelmi szabályok.

 

Az EIP-AGRI kutatási projekt keretében konzorciumot szerveztünk, amelyben a talaj témakörében szakértő kutatók, tanácsadók és szaktanácsadók szakmai tudásának segítségével a három mezőgazdasági termelő tag megvalósítja a beállított stratégia szerinti kísérleteket. A 6 szereplős konzorcium célja egy regeneratív humuszképző szántóföldi növénytermesztési módszer kifejlesztése és alkalmazása, amely megállítja a talajeróziót és kedvezően stabil minőséget és terméshozamokat biztosít.

 

A konferencia célja, hogy a konzorcium vezető Agrofutura Magyarország Kft. a programban résztvevő mezőgazdasági cégekkel együttműködésben bemutassa a résztvevő érdeklődőknek, szakembereknek, továbbá gazdálkodóknak a 2018. februárjában elindított kutatási projekten belül megkezdett ökológiai szemléletű regeneratív gazdálkodás keretrendszerében elért eddigi eredményeket és kihívásokat.

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

 

Regisztrációhoz kérem, használja az https://www.agrofutura.hu/kapcsolat oldalt. Itt adja meg adatait, illetve jelezze felénk a konferencián való részvételi szándékát október 24-én 12 óráig

További információ: Dániel Zsuzska, +36 30/947 0066

 

 

Kutatási projekt adatai

Projekt címe: Innovatív talajművelési rendszer biológiai talajtáplálék háló létrehozásával a talaj termőképességének fenntartásához és javításához

Projekt azonosító: 1924228035

Konzorcium vezető: Agrofutura Magyarország Kft. (Ügyfél az.: 1014801305, cím: 1075 Budapest, Károly körút 9. 9. em. 901.

 

Programtervezet

Idő Cím  Előadó 
08:00 – 08:50 Érkezés és regisztráció  
09:00 – 09:15 Köszöntő Moderátor: Dániel Zsuzska, Agrofutura Kft.
09:15 – 09:40 Kutatási projekt rövid összefoglalása. Alkalmazott innovatív technológiai elemek
és eredmények, továbbá Green Living Soil Extra Humuszkomposzt bemutatása
Petró Tibor kutatási projektvezető, Agrofutura Kft.
09:45 – 10:10 Modern genomikai technológiák alkalmazása
a talaj mikrobaközösségek vizsgálatában
Dr. Szigeti Gyöngyi, Seqomics Kft.
10:15 – 10:40 A precíziós gazdálkodás műszaki, informatikai, eszközrendszere Dr.Láng Vince, AgriDron Kft.
10:40 – 10:50 Kávészünet  
10:50 – 11:15 A mezőgazdasági permetező drónok felhasználási tapasztalata Dr. Zalai Mihály egyetemi adjunktus,
Szent István Egyetem
11:20 – 11:45 Ultrasekély, intenzív talajművelés Dr.KalmárTibor, Vaderstad Kft.
11:50 – 12:00 Kérdések  
12:00 – 13:00 Ebéd  
13:00 – 15:30 Szántóföldi bemutatók – helyszín a mellékelt térképen Moderátor: Petró Tibor kutatási projektvezető,
Agrofutura Kft.

 

 

Az előadások tematikája

 

09:15 – 09:40 --- A 2018-ban megkezdett EIP-AGRI projekt rövid összefoglalása. Alkalmazott innovatív technológiai elemek és azok eredményeinek bemutatása - bevezető előadás a Kutatási projekt tükrében

Előadó: Petró Tibor, kutatási projekt vezető (partner, AGROFUTURA Magyarország Kft.)

Előadás témája: A Kutatási Projekt célja a programban résztvevő mezőgazdasági cégekkel együttműködésben megkezdett az Ökológiai szemléletű Regeneratív gazdálkodás keretrendszerében elért eddigi eredmények és kihívások bemutatása. Talajtáplálék hálózat kialakulása, talajszén növekedése a humuszépítő folyamatok megindítása. Green Living Soil létrehozása, jelentősége a talajok egészségének, stabilitásának és termőképességének folyamatos és hatékony növelésében. A kutatási projekt továbbá céljainak és mérföldköveinek bemutatása.

 

09:45 – 10:10 --- Modern genomikai technológiák alkalmazása a talaj mikrobaközösségek vizsgálatában

Előadó: Dr. Szigeti Gyöngyi, Seqomics Kft.

Előadás témája: A metagenomika a természetes környezetből vett mintákban található örökítő anyag vizsgálata. A hagyományos mikrobiológia, illetve mikrobiális genom-szekvenálás általában klónozott mikrobiológiai kultúrákat vesz igénybe. A genetikai kutatásnak ezen új ága lehetővé teszi az olyan élőlények genetikai kutatását, melyek nehezen vizsgálhatók laboratóriumi körülmények között, illetve lehetőséget nyújt eddig ismeretlen életformák feltárására. A metagenomika főleg azután került az érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, a mikroorganizmusok legnagyobb részét még nem sikerült felfedezni.

 

10:15 – 10:40 --- A precíziós gazdálkodás műszaki, informatikai eszközrendszere.

Előadó: Dr.Láng Vince Ügyvezető Agridrón Kft

Előadás témája: A precíziós mezőgazdaság egy hely specifikus eljárás, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a megfelelő eljárást a megfelelő helyen, időben és mennyiségben alkalmazzuk.A precíziós gazdálkodás olyan műszaki, informatikai és termesztéstechnológiai alkalmazások összessége, amelyek lehetővé tesznek egy termőhelyhez alkalmazkodó termesztést, táblán belül változó művelést, ezáltal hatékonyabbá teszik a termelést.

 

10:50 – 11:15 --- A mezőgazdasági permetező drónok felhasználási tapasztalata

Előadó: Dr. Zalai Mihály egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Növényvédelmi Intézet

Előadás témája: A permeteződrón képes bármilyen permetezési feladat elvégzésére, amit földi permetezővel is elvégezhetünk. Ezekben az esetekben költség-, illetve területteljesítmény-kalkulációt szükséges végezni, hogy ki tudjuk választani a (költség)hatékony eszközt. A drónok adta lehetőségek mindemellett abban rejlenek, hogy magas kultúrákban vagy nedves talajállapot esetén is képesek eredményes kezelésekre, amikor földi permetező géppel már nem, vagy nagy taposási kár árán tudunk védekezni. Ez alapján az agronómiai fejlesztéseknek nemcsak arra kell irányulniuk, hogy hogyan illesszük be a permeteződrónt a meglévő növénytáplálási technológiába, hanem arra is, hogy a drón nyújtotta lehetőségek segítségével új technológiát dolgozzunk ki.

 

11:20 – 11:50 --- Ultrasekély, intenzív talajművelés

Előadó: Dr.KalmárTibor Vaderstad Hungária Kft Ügyvezető

Előadás témája: A Vädestad Carrier gépcsalád a különböző termőhelyi feltételekhez illeszkedő hatékony talajművelés számos lehetőségét rejti magában. A CrossCutter Disc kiválóan teljesít pl. különböző tarlómunkák során, valamint takarónövény állományának felszámolásában.

 

13:00 – 15:30 --- Szántóföldi Bemutató

A bemutató az AGRO-LEHEL Kft . mezőgazdasági konzorciumi tag kutatási projektbe bevont területén lesz megtartva.

  • Témakörök, bemutatásra kerülő eszközök, műveletek.
  • Őszi, forgatás nélküli talaj előkészítés gabona vetéshez
  • Tönköly búza vetés Green Living Soil talajoltó anyaggal Vaderstad Rapid vetőgéppel
  • Ultrasekély, intenzív művelés, magágy készítés Väderstad Carrier A CrossCutter Disc-el
  • DJI Permetező drón bemutató ISM Technology

A bemutató helyszínének megközelítése

 

 

 

 

MEGHÍVÓ letöltése