e-city

 
 

HU | RO | EN

 

 

 

Kezdőlap
Szolgáltatástervek
   Távmunka
   Telemedicína
   Határmenti TV
   Intelligens energia
Modell tanulmány (EN)
Arculati kézikönyv
Projektpartner
   Integráció Alapítvány
   Projekthonlap
Multimédia


 

 

 

 

 
 
 

E-city modellről

Elmondható, hogy ma már szinte mindenhol rendelkezésre áll valamilyen technológiájú és sávszélességű internet. Ugyanakkor minél feljebb lépegetünk a sávszélesség-létrán, annál kisebb lesz a lefedett területek aránya. Ennek a jelenségnek kezdve a keresleti oldal gyengeségeitől egészen a szolgáltatók egyenetlen fejlesztéséig sok oka van. A hazai Szélessáv-fejlesztési Koncepció szerint a nagysebességű internetes lefedettség legfőbb korlátja a hazai körzethálózati (azaz a gerinchálózatot a helyi, települési hálózatokkal összekapcsoló) infrastruktúra fejletlenségében keresendő.


A lefedettségen túl meglepően jól "vizsgáztak" a hazai alternatívok és a nem az inkumbenshez köthető kábeles technológiák, a minőségi paraméterek, valamint a szélessávú előfizetések árai is, amelyek már évek óta igazolják: a keresleti oldal gyengeségeit már rég nem az internet-előfizetés áraiban kell keresni.
Csongrád megye távközlési helyzetéről megállapítható, hogy a főbb ellátási mutatói az országos átlag körül vannak, de igen egyenetlen területi eloszlásban. Szeged és Hódmezővásárhelyen sűrűn lakott és intézményi területein már ma is az európai átlagnak megfelelő távközlési ellátottság áll rendelkezésre a kisebb településeken viszont jóval a magyarországi átlag alatt vannak az ellátottsági mutatók. Itt komoly fejlesztéseket kell elvégezni ahhoz, hogy felzárkózhassanak a magyarországi átlaghoz. Az Európai Unió irányelveiben szereplő szélessávú internet ellátottsághoz viszont az egész megyében széleskörű fejlesztésekre van szükség.

Letölthető dokumentum

 
 
 
   
  Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.