A projektről
PDF Nyomtat Email
Megújuló energia - Fenntartható életmód - A projektről
2010 június 17. (csütörtök) 15:58

Projekt neve:

KEOP-6.2.0/A-2008-0005 „A lakosság felkészítése az épületek energiatanúsításával kapcsolatos tudnivalókra. Anyag és energiatakarékos új módszerek bemutatása és elterjesztése Energia Tanácsadó és Információs Központ segítségével”

Kedvezményezett neve és elérhetôsége:
Homokkert Kistérségi Integrációs Nonprofit Közhasznú Kft. (6782 Mórahalom, Fesztivál köz 1.)

Közreműködô szervezet neve és elérhetôsége:
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság (1134 Budapest Váci út 45.)

 

Projekt leírás (általános leírás, műszaki adatok):

Előzmények: A Homokkert Kht. alapító Okiratában kiemelt célja a környezeti nevelés, és az esélyegyenlőség elősegítése. A Homokháti térség jellemzően tanyás terület (lakosság 43,2%-a él tanyán), az itt élők 2/3-a érintett a mezőgazdaság (kertészeti és gyümölcs termelés) által. Ezért itt kiemelten fontos a tudatos, környezetkímélő magatartás mintáinak elterjesztése: a mezőgazdasági hulladékok ésszerű felhasználása, a homoktalajok környezetkímélő javítása a zöldhulladék - komposzt - segítségével. A lakóépületek esetében a térségben csak egyedi rendszerekben lehet gondolkodni, a tanyákon pedig az energiaellátás tekintetében jelentős mértékben csak az egyedi, ill. alternatív megoldások az életképesek. A tanyavilág 4%-ában nincs vezetékes villany, 93%-ban nincs vezetékes vízellátás, 79 %-ban nincs vezetékes gáz.

A projekt megvalósítása: A Kht. 2002 óta tervezi egy energiatanácsadó központ kialakítását, melynek célja éppen a helyi adottságokhoz igazodó, fenntartható, anyag és energiatakarékos módszerek, technológiák, szemléletmód elterjesztése. A központot végül Interreg pályázat segítségével, több szervezet összefogásával sikerült megépíteni, és 2008. májusában átadni. Az épület maga már úgy készült, hogy különböző gépészeti és építészeti technológiákat mutat be kézzelfogható módon, működés közben. A központ munkáját számos szakértő segíti. Nagy az érdeklődés a térségben az energiatudatos építési módszerek iránt, de igen kevés a megbízható információforrás. Az épületek energiatanúsításáról megjelent rendelkezés ráirányította a figyelmet a témára, illetve markánsan megjelent az igény a meglévő épületek energiafogyasztás-felmérése, energiatanácsadás iránt. Ezen igényekre válaszolva terveztük meg a jelen projektet. A meglévő bemutató épületben - újjonnan felmerült igény alapján - egy kisebb átalakítással (15 nm könnyűszerk. födém, falazás + szakipari munkák ) kialakítottunk egy megújuló mérnökirodát. Beszereztünk egy hőkamerát, mellyel látványos és egyértelmű módon, nagy pontossággal lehet bemutatni egy lakóépületen a hőmérsékleti különbségeket, valamint az energatanúsítvány kiadásához is alátámasztásul szolgál. Faapríték, mulcs előállításához szükséges gépet szereztünk be, hogy a lakosság a gazdaságában keletkezett nagy mennyiségű fanyesedéket ne égesse el, hanem fűtési vagy komposztálási célra fel tudja használni. A mulcsoló gépet a központtól lehet kikölcsönözni. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minél többen értesüljenek a központ működéséről, szolgáltatásairól, felkeressék, és használják a központ eszközeit, éljenek a lehetőségeivel, Ezért közérthető tájékoztató kiadványokat készítettünk - e pályázat keretében 3 témában:
1.Családi házak korszerű és költséghatékony fűtési technikái
2.Mit tanúsít az energiatanúsítvány?
3.Miben segít az energiatanácsadó központ?
Ahhoz, hogy a lakosság minél szélesebb köréhez eljussanak az információk, széleskörű sajtónyilvánosságot adunk a projektnek. 3 jelentősebb rendezvényt tartottunk: Sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvény, workshop és gyakorlati bemutató, valamint projektzáró konferencia sajtótájékoztatóval. A projekt zárásaként regionális megújuló energia konferenciát tervezünk, nem csak szakemberek, hanem az érdeklődő lakosság számára is. Tájékoztató cikkeket készítünk a helyi, térségi médiák számára, a térségi honlapon pedig megjelentetjük a folyamatos információkat a projektről. Az energiatanácsadó központ saját honlapja elkészült, fejlesztése jelenleg is folyamatban van. A projekt hatékonyságának mérése érdekében kérdőíves felmérést végeztünk. Eleget tettünk a tájékoztatási és nyilvánossági útmutató szerinti tájékoztatási kötelezettségeinknek, táblák kihelyezésével és a kiadott anyagokon az arculati elemek megjelentetésével.