Építészet
Építési engedély a szalmaházon PDF Nyomtat Email
Megújuló energia - Fenntartható életmód - Építészet
2009 június 07. (vasárnap) 06:23

Már a valóságban is létezik szalmaház. Építési technológiáját egy magyar vállalkozás fejlesztette ki, aminek eredménye a hazai klímára optimalizált, környezettudatos és megfizethető, szalmával szigetelt lakhely.

A szalmát több ezer éve használják építőanyagként, a felhasználási formát nagyban befolyásolják az adott terület éghajlati tulajdonságai. Magyarországon a XX. századig elterjedt építőanyag volt a vályogtégla, ami most reneszánszát éli Nyugat-Európában.

Bővebben...
 
Átgondolt tájolás PDF Nyomtat Email
Megújuló energia - Fenntartható életmód - Építészet
2009 május 12. (kedd) 06:22

Egyre nagyobb az igény a megújuló energiaforrások használata családi házak építésénél, de sokan nem veszik figyelembe, hogy egy rossz tervvel nagyon sok pénzt lehet elveszíteni. A gazdasági válság ellenére egyre nő az érdeklődés a megújuló energiaforrásokon alapuló rendszerek iránt. A szakemberek az energiabarát technológiák két fő pozitívumát emelték ki: egyrészt a rendszerek a kiépítéssel járó többletköltségek ellenére egy idő után hasznot hoznak, másrészt a megújuló energiaforrások otthoni felhasználásával minimálisra csökkenthető a háztartások külső energiafüggősége. A környezettudatos építkezés kicsit kerül többe mint a hagyományos. A megújuló energiaforrásokkal legjobban felszerelt úgynevezett passzívházak felépítésének többletköltsége meghaladja a 10 százalékot. A szakértők szerint a megoldást nem is a passzív házban kell keresni. A passzív ház tulajdonképpen egy kísérleti ház

Bővebben...