LED technológia
Néhány alapfogalom a LED technológiáról PDF Nyomtat Email
Megújuló energia - Fenntartható életmód - LED technológia
2009 május 12. (kedd) 07:13

A LED a Light Emitting Diode szavak kezdőbetűiből áll. Szó szerinti fordításban fény emittáló diódát jelent.
A dióda egy olyan félvezető eszköz, amely megfelelő polaritású és nagyságú áram hatására atomi szintű energiát szabadít fel és bizonyos ötvözetek esetén fény formájában jelenik meg a dióda felületén. A fénykibocsátási tartománya kb. 140°, ezt különböző optikai rendszerekkel lehet módosítani.

Az elmúlt években a LED-ek robbanásszerű fejlődésen mentek át fényerő és színhőmérséklet vonatkozásában, így lehetővé vált világítástechnikai alkalmazásuk. A ledes világítótestek karbantartás mentesek 10-15 évig, egységnyi fénymennyiséghez a hagyományos izzók energiaigényének 10-30%-át igénylik, nem adnak hő terhelés.

Minden esetben alkalmas a hagyományos világítási megoldások kiváltására. Bármely meglévő világítótest helyére beilleszthető, akár 230 V-os, akár 12 V-os, akár nagyfeszültségű a meglévő berendezés. A LED lámpák fényereje tág határok közt változtatható, karbantartási igénye NINCS.

Számítások alapján a LED-es világítás megtérülése az alábbiak szerint várható:

Közterület 28-36 hónap
Épület díszvilágítások 20-28 hónap
Sportlétesítmények 20-24 hónap
Supermarketek 24-30 hónap
Lakóházak 24-36 hónap

 

 

 
A LED lámpák működése PDF Nyomtat Email
Megújuló energia - Fenntartható életmód - LED technológia
2009 május 11. (hétfő) 08:31

A LED diódák rendkívül érzékenyek a feszültségre, áram erősségre, termikus egyensúlyra.

A LED dióda nyitófeszültsége 3,4-4,2 Volt, de ez darabonként változik. Ezért alkalmaznak egy intelligens áramkört a sorba kötött diódák működtetésére. Szinte mindig 12-24 V a működtető feszültség, a működtető áramerősség 350-700 mA között változik, ezzel szabályozható a fényerő.

Egy LED berendezés nem melegedhet fel 40-60 C° fölé, mert 80-100 C°-on is működik, csak az élettartama csökken 10 %-ára. A LED mérhetünk akár 200-250 C° hőmérsékletet is, de a kis felület miatt a hőelvezetés megoldható. A hagyományos izzók foglalatába helyezhető LED fényforrásoknál nagyon fontos ezen probléma megoldása.

A LED világítótestek fényerejét gyakran Wattban adják meg. Napjainkban egyértelműen kijelenthető, hogy a Watt a teljesítmény mértékegysége. Olyan világítóeszközzel, melynek nincs lumenben (lm) meghatározott fényereje csak mint dekorációs elem szabad foglalkozni..

A hagyományos izzók foglalatába (E24, E14, GU10, MR16) közvetlenül helyezhető LED fényforrások esetén gyártói részről átültetésre került -hogy a fogyasztók össze tudják hasonlítani-  a világítástechnikában elterjedt ún. névleges fogyasztás feltüntetése. A transzformálási veszteséget, mely esetenként majdnem megegyezik a névleges teljesítménnyel már nem tüntetik fel a gyártók.

 
A LED fényerejének vizsgálata PDF Nyomtat Email
Megújuló energia - Fenntartható életmód - LED technológia
2009 május 11. (hétfő) 08:32

A fényforrások fényerejét a komoly gyártók minden esetben fényáramban (lumen / lm) megadják.
A fényáramot a világítótest teljes felületére adják meg, ami a hagyományos fényforrás esetében 360°. A nagy fényerejű LED lámpák azonban 110-140° sugárzási szöggel dolgoznak, így az adott lm értéket meg lehet szorozni kettővel, hogy összehasonlítható legyen egy hagyományos fényforrás fényerejével. A valós összehasonlításhoz a candela (cd) értékére lenne szükség.