Klimatechnika
Split klíma karbantartás PDF Nyomtat Email
Megújuló energia - Fenntartható életmód - Klimatechnika
2009 május 06. (szerda) 16:50

Miért van szükség a split klíma karbantartására?

A hűtési szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A split klíma beltéri egységében különböző szűrők találhatok meg, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk klímaberendezésünk beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por, szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta.

A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombák, penészek, baktériumok telepeinek. Lássunk néhány képet példaképpen:

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventillátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.

Bővebben...
 
A split klíma élettartamát befolyásoló tényezők PDF Nyomtat Email
Megújuló energia - Fenntartható életmód - Klimatechnika
2009 május 06. (szerda) 15:59

A split klíma élettartamát normális üzemi körülmények között a mozgó alkatrészek élettartama határozza meg.

Műszaki tulajdonságait tekintve az új generációjú split klíma berendezések - az elektronika jóvoltából - széles programozási választékot, a levegőterelés különféle hasznos és kényelmi változatait kínálják.

A többfokozatú szűrőrendszerek - típusoktól, split klíma készülékektől függően - a mechanikus szűrésen túlmenően bakteriológiai-, pollen- és szagszűrésre (pl. dohányfüst) is alkalmasak.

A választék hatalmas. Az ügyfél dönti el, hogy milyen szempontok alapján választja ki a számára legmegfelelőbb split klíma készüléket.

Bővebben...
 
A klímakészülékek működése PDF Nyomtat Email
Megújuló energia - Fenntartható életmód - Klimatechnika
2009 május 06. (szerda) 15:48

Néhány szóban összefoglalva a lényeget: A párolgó folyadék hűti környezetét :

 

Az emberi szervezet is így működik. Kiizzadunk egy kis vizet a bőrre, az ott elpárolog és már hűt is! A klíma készülékek is ezen az elven működnek, csak itt egy körfolyamat ismétlődik állandóan. Az elpárolgott folyadék visszakerül a rendszerbe, ellenőrzött módon folyik a párologtatás.

 

Egy klímaberendezés 4 részből áll.

 

1. Kompresszor – körforgást biztosítja.

2. Párologtató – ez az ismert beltéri egység

3. Kondenzátor –az elpárolgott folyadék lecsapódásának helye, a kültériben a bordás rész

4. Fojtás –a kondenzátort és a beltérit választja el egymástól.

 

A rendszerben olyan folyadék van aminek a forráspontja légköri nyomáson -30C fok. A szabadba engedve azonnal elillan, de ez megengedhetetlen mert nagyon károsak ezek a gázok az ózonrétegre. A kompresszor elindításáig azonos nyomás van a rendszerben, de a kompresszor beindítása után az elpárologtatóban csökken a nyomás, a kondenzátorban pedig nő. Ez azért történik mert van egy fojtás amin keresztül a gőz nagyon kis mennyiségben tud át áramlani. A fojtáshoz gőz érkezik és csak kis mennyiség tud áthaladni. Kezd feltorlódni a kondenzátorban és cseppfolyósodni. Ha elég folyadék keletkezik az elér a fojtáshoz, azon átlépve a kis nyomású elpárologtatóba kerül. Ott a kis nyomás miatt párolgásnak indul, de inkább forrásnak. Ez a folyamat ilyenkor nagyon heves. Ha pedig egy folyadék elpárolog akkor hőt von el. Az így keletkezett gőzt a kompresszor elszívja, és a kondenzátorba pumpálja. Ott a nagy nyomás miatt felmelegszik, és ha lehűtjük akkor újra cseppfolyós lesz a hűtőközeg. Így valósul meg a körforgás

Bővebben...